Central Visitor Center

FOR CUYAHOGA VALLEY NATIONAL PARK

PENINSULA OHIO

  • Client: Conservancy for CVNP/National Park Service
  • Status: In Design
  • Opening: Spring 2019
  • Size: 3.5 acres, 3 Buildings (5,750 SF); Pavilion (600 SF); Train Station
  • Services: Master Planning, Programming, Design, Documentation, Construction Administration, Sustainability Consulting, Interior Design

Located in the center of the 33,000-acre Cuyahoga Valley National Park, the new Central Visitor Center is an integral part of the Ohio & Erie Canal National Heritage Corridor and the Boston Mills Historic District. The project includes the restoration and adaptive-reuse of a 2-story 1905 Company Store and two other structures, both small residences, also dating from the late 19th to early 20th century. These historic structures form a small campus for the Central Visitor Center and are uniquely situated between the Cuyahoga River and the Cuyahoga Valley Scenic Railroad.

Site features include the creation of a central outdoor courtyard/gathering space and rebuilding of a historic barn for visitor orientation and interpretation; a pedestrian bridge across the Cuyahoga River linking the Visitor Center to the Ohio and Erie Canal Towpath Trail to the east; a new train station located along the western edge of the tracks; and a Public Restroom facility. The landscape design compliments the historic site and natural features of the Park.

Through careful planning and consideration of the historic context and opportunities of the surrounding Park assets, the project creates an array of outdoor spaces for the visitor experience, while integrating the programmatic needs of the National Park Service’s orientation and interpretation exhibits within the historic Company Store.